Youtube

TRZY RÓŻNE SALE I TARAS NA JEDNYM POZIOMIE

GŁÓWNA RESTAURACJA

image
Zapraszamy do głównej sali restauracyjnej, która czynna jest w godzinach od 13:00 do 22:00. Przestronne wnętrza zachęcają do organizacji przyjęć, większych spotkań w gronie rodzinnym oraz wszelkiego rodzaju konferencji i szkoleń.

SALA KOMINKOWA

image
Tuż obok restauracji, na parterze, znajduje się sala kominkowa, przylegająca do lobby baru. Kameralna przestrzeń oraz otoczenie sprawiają, że w tym miejscu znajdą Państwo ciszę i spokój. Przytulne wnętrza sali kominkowej zachęcają do odpoczynku, szczególnie w zimowe wieczory.

RESTAURACJA LUNCHOWA

image
Przestrzeń restauracji lunchowej  sprzyja spotkaniom w mniejszym gronie. Ustronne miejsce oraz kameralna atmosfera sprawdzają się podczas prowadzenia kuluarowych rozmów. Pomieszczenie restauracyjne posiada niezależne wejście na taras oraz kominek.

TARAS

image
W sezonie, dwustumetrowy taras pełni funkcję restauracji. W tym czasie,
na talerzach królują smaki lata oraz regionalne produkty od lokalnych gospodarzy oraz z okolicznych lasów. Dopełnieniem nieskrępowanej atmosfery jest widok na Jezioro Straduńskie.

BIZNES W KAŻDEJ FORMULE

BUSINESS MEETINGS

image
Wnętrza i jakość serwisu tworzą niepowtarzalną atmosferę dla biznesu. Restauracja hotelowa oraz lunchowa z kominkiem, połączona z lobby barem i dwustumetrowym tarasem to miejsca do spotkań przy śniadaniu, lunchu lub na „dłuższą podróż kulinarną”, podczas degustacyjnej kolacji na tarasie, przy zachodzie słońca.

BANKIETY I PREMIERY

image
Restauracje, lobby bar, taras wraz z otoczeniem tworzą funkcjonalną przestrzeń do aranżacji. Dzięki temu każdy bankiet i impreza zyskują niepowtarzalny charakter.
W sali konferencyjnej z widokiem na jezioro, mają swój początek uroczyste otwarcia i prezentacje nowych produktów wraz z ich ekspozycją na zewnątrz Hotelu.

IMPREZY PLENEROWE I BIESIADY

image
Przy imprezach plenerowych połączonych z prezentacjami, obiekt z jego otoczeniem tworzą jeden kompleks z dziedzińcem, chatą biesiadną, boiskami, plażami i pobliskim parkiem. Dzięki temu w ramach jednej dużej imprezy można równolegle realizować wiele scenariuszy wraz z atrakcjami i występami.

SMAKI SMOLARNI

Autorska kuchnia Pawła Salamona

Szef Kuchni Paweł Salamon jest przedstawicielem młodego pokolenia kucharzy
z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną. Zdobywca tytułu Wielkopolski
Kucharz Roku 2016 oraz Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
W 2017, broniąc tytułu, zdobył drugie miejsce na podium KPP. 

Zafascynowany Smolarnią pisze nowy rozdział swojej kariery, w której łączy dotychczasowe doświadczenia krajowe i zagraniczne. Inspiracje czerpie z bogactwa regionu, współpracując z lokalnymi producentami oraz ekologicznymi gospodarstwami rolnymi. Tak powstają menu sezonowe, oparte na świeżych, regionalnych produktach, charakterystycznych dla danej pory roku, oraz menu degustacyjne, złożone z wielu dań i win, rekomendowanych przez sommeliera.

Wielkopolski Kucharz Roku 2016
10 czerwca Szef Kuchni Restauracji Smolarnia Paweł Salamon zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 w konkursie im. Rafała Jelewskiego oraz nominację do wrześniowej walki o Kulinarny Puchar Polski. 1 lipca zwycięska potrawa zagości w naszym menu. Zapraszamy!
Smolarnia w gronie najlepszych restauracji w Polsce
[wpanchor id="menugesie"]Prestiżowe wyróżnienie dla Restauracji Smolarnia w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2016.
pawel-salamon3

MENU RESTAURACJI SMOLARNIA

PRZYSTAWKI / STARTERS

Oscypek w dwóch formach, przetarta aronia z jabłkiem,
mieszane sałaty z naszym olejem

Oscypek cheese, grated aronia berries and apple,
mixed lettuces with our oil

21 zł

Pierożki z farszem z gęsiny, dynia,
sos z pieczonych pomidorów

Dumplings stuffed with goose,
pumpkin, baked tomatoes sauce

22 zł

Matias ze śliwką w dwóch odsłonach,
domowy twarożek, prażona papryka

Maatjes with a plum, home made
cottage cheese, roasted peppers

24 zł 

Wędzona pierś z kaczki,
sałaty z warzywami sezonowymi, sos malinowy

Smoked duck breast, lettuce
with seasonal vegetables, raspberry sauce

25 zł

Pierś i rillettes z przepiórki , kukurydza gotowana
i prażona, wytrawna galaretka, ciastko pistacjowe,
winny mus z czeremchy

Partridge breast and rillettes, cooked and roasted corn,
savoury jelly, pistachio cookie, winy bird cherry mousse

33 zł

Tatar z jelenia , piklowany burak z marchewką, żółtko z chrzanem

Deer tartare, pickled beetroot with carrot, egg yolk with horseradish

35 zł

ZUPY / SOUP

Zupa rybna

Fish soup

16 zł

Zupa grzybowa, pieczone warzywa, mini pierożki

Mushroom soup, baked vagatables, minidumplings

16 zł 

Krem z buraków i czerwonej kapusty,
wołowina z orientalna nutą

Betroot and red cabbage cream soup,
beef with oriental taste

18 zł

WEGETARIAŃSKIE / VEGETARIAN

Krem marchewkowo-imbirowy

Creamy carrot-ginger soup

10 zł

 

Ziołowa jaglanka z warzywami
i mieszanymi sałatami z oliwą

Herbal millet soup with vegetables
and mixed salad with oil

20 zł

 

Crème brûlée z fasoli z marynowanymi burakami
i wytrawną galaretką

Bean crème brûlée with pickled beetroot
and savoury jelly

22 zł

 

Ravioli z regionalnym serem i peperonatą

Regional cheese ravioli and peperonata

22 zł

DANIA GŁÓWNE / MEAT DISHES

Pierś z kurczaka zagrodowego na kasztanowym purée,
pieczarką faszerowaną warzywami i paprykowym
chrustem, sos rozmarynowy

House chicken breast with chestnut puree,
champignon stuffed vegetables and pepper brushwood,
rosemary sauce

36 zł

 

Polędwiczka wieprzowa z serowymi kluskami,
duszona marchewka, 
sos z wędzonej śliwki sechlońskiej

Pork tenderolin with cheese noodles, braised carrot,
smoked „suska sechlońska”plum sauce

39 zł

 

Królik z warzywami i czerwonym winem
duszony w garze rzymskim, 
placek cebulowy
z wstążkami cukinii, sos tymiankowo-jałowcowy

Rabbit with vegetables and red wine stewed in a clay pot,
courgette and onion fritters, thyme-juniper sauce

45 zł

 

Jagnięcina o wędzonym aromacie na musie selera i gruszki,
jesienne warzywa , sos musztardowy

Smoked aroma lamb with celery and pear mousse,
autumn vegetables, mustard sauce

59 zł

  

Pieczona Kaczka wg naszej receptury zasmażana
czerwona kapusta z wiśniami,
pyzy, pieczone jabłko

Roasted duck according to our own recipe,
fried red cabbage with cherries, dumplings, roasted apple

59 zł

 

Stek z polędwicy wołowej z purée grzybowym,
brokułem i sosem własnym pieczeniowym

Beef steak in its own gravy, mushroom puree and broccoli

85 zł

DANIA RYBNE / FISH DOSHES

Pstrąg z Zielenicy, czarna soczewica,
majonez szczypiorkowy i marchewka

Zielenica trout, black lentil,
chive mayonaisse and carrot

45 zł

 

Halibut przygotowany na pergaminie, podany z kalafiorem
i sosem cytrynowo – rakowym

Halibut baked in parchemnt, served with cauliflower
and crayfish -lemon sauce

60 zł

DESER / DESSERT

Sernik z ricotty podany z rokitnikiem i watą cukrową

Riccota cheesecake served with sea buckthorn and cotton candy

12 zł

 

Szarlotka

Apple pie

12 zł

 

Rurka karmelowa z krem waniliowym, aronia i kruszonka

Caramel cream roll with vanilla cream, aronia, crumble

16 zł

 

Brownie z wędzonym miodem,
sos z wiśni i cynamonu

Brownie with smoked honey,
cherry cinnamon sauce

16 zł

 

Mus z kaszy gryczanej z pieprzem,
marynowana śliwką i sorbetem

Buckwheat mousse with pepper,
pickled plum and sorbet

16 zł

Wędzony pstrąg, pietruszka, ziółka

Pate z cielęciny, prawdziwki, oliwa smakowa

Pierożek z policzkiem z dzika,
consommé z ogonów wołowych

Sandacz, szpinak, zakwas

Pierś z kaczki, pasternak, jeżyna

Ser “Kreuzer” & Rostbef

Czekolada, śliwka, sorbet

130 ,-

POLSKA / POLAND

Winnica Turnau

Solaris – białe 0,75 l / 129 zł

Riesling – białe 0,75 l / 149 zł

Johanniter – białe 0,75 l / 149 zł

Rose 0,75 l / 119 zł

Cabernet – czerwone 0,75 l / 169 zł

Pinot Noir – czerwone 0,75 l / 179 zł

FRANCJA / FRANCE

Champagne

Nicolas Feuillatte brut blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne

Veuve Clicquot  brut  blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne

Alsace

Gewurztraminer  blanc 0,75 l / 179 zł
A.C. Alsace – Hugel

Chablis

Chablis   blanc 0,75 l / 189 zł
A.C. Chablis,  Joseph Drouhin

Bordeaux

Chevalier de St. Andre  blanc 0,75 l /  89 zł
A.O.C. Bordeaux Moelleux 0,15 l /  18 zł

Chateau  Graveyres  rouge 0,75 l / 99 zł
A.O.C. Bordeaux Superieur – Sarl Benito

Chateau Taillefer  rouge 0,75 l / 279 zł
Appelation Pomerol Controlee
Heritiers Bernard Moueix

Bourgogne

Pommard  rouge 0,75 l / 369 zł
Appelation Pommard Premier Cru Controlee
Bouchard Pere & Fils

Cotes du Rhone

„Pere Anselme” – Rouge 0,75 l / 279 zł
A.O.C. Chateauneuf du Pape, 
Charles Brotte

WŁOCHY / ITALIA

Toscana

Villa Antinori  bianco 0,75 l / 129 zł
I.G.T Toscana – Marchesi Antinori

Villa Antinori  rosso 0,75 l / 159 zł
I.G.T. Toscana – Marchesi Antinori

Chianti Classico Riserva  rosso 0,75 l / 219 zł
D.O.C.G.  Rocca delle Macie

Piemonte

Bastia Langhe Chardonnay bianco 0,75 l / 299 zł
D.O.C. Conterno Fantino

Barolo Prunotto rosso 0,75 l / 299 zł
D.O.C.G. Barolo – Marchesi Antinori

Veneto

Prosecco  bianco 0,75 l / 89 zł
I.G.T. Veneto – Santero Vino Spumante

Pinot Grigio del Veneto bianco 0,75 l / 110 zł
I.G.T. Veneto 

Amarone  della Valpolicella rosso 0,75 l / 399 zł
D.O.C. Valpolicella Classico – Tommasi

Sicilia

Nero d’Avola  rosso 0,75 l / 75 zł
I.G.T. Sicilia Vigneti Zabu

Abruzzo

Trebbiano d’Abruzzo bianco 0,75 l / 79 zł
D.O.C. Abruzzo

HISZPANIA / ESPANA

Catalunya

Cosetania Brut – blanco 0,75 l / 79 zł
D.O. Cava

Rioja

Vetiver rosado 0,75 l / 109 zł
D.O.Ca. Rioja

Ontanon  Crianza tinto 0,75 l / 109 zł
D.O.C. Rioja – Bodega Ontanon

El Coto  Crianza tinto 0,75 l / 140 zł
D.O.C. Rioja – Bodega El Coto

Ribera del Deuro

Arzuaga tinto 0,75 l / 189 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Arzuaga Navarro

Condado de Haza tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez

Pesquera tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez

NIEMCY/GERMANY

Pfalz

Kendermanns Riesling weiß 0,75 l / 129 zł
Pfalz

IZRAEL / ISRAEL

Galilee

Gamla Riesling  white 0,75 l / 119 zł
Galilee – Golan Heights Vinery

Yarden Viognier   white 0,75 l / 159 zł
Galilee – Golan Heights Vinery

Yarden Muscat white 0,5 l / 109 zł
Galilee – Golan Heights Vinery 0,1 l / 22 zł

Gamla Cabernet Sauvignon  red 0,75 l / 159 zł
Golan Heights Vinery

Yarden Pinot Noir  red 0,75 l / 229 zł
Golan Heights Vinery

CHILE

Valle de Rapel

San Jose de Apalta Reserva  blanco 0,75 l / 129 zł
Rapel Valey – Chardonnay,  Agricola Santa Cristina

Cuvee Alexandre tinto 0,75 l / 200 zł
Rapel Valey – Merlot

Colchagua

Los Vascos  tinto 0,75 l / 119 zł
Colchagua – Cabernet Sauvignon, Rothschild (Lafite)

ARGENTINA

San Juan

Mas o Menos blanco 0,75 l / 89 zł
San Juan – Chenin

Mendoza

Salentein Chardonnay  blanco 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco

Salentein Malbec tinto 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco

Trapiche Medalla tinto 0,75 l / 199 zł
Bodegas Trapiche – Cabernet Sauvignon

Primus Pinot Noir tinto 0,75 l / 299 zł
Bodegas Salentein – Alte Valle de Uco

RPA / SOUTH AFRICA

Western Cape

Baroness Nadine Chardonnay  white 0,75 l / 199 zł
Costal Region – Rupert Rothschild

Flagstone Longitude red 0,75 l / 150 zł
Wine of Origin  – Shiraz, Cabernet Sauvignon,
Malbec

AUSTRALIA

South Eastern

Babington Brook Chardonnay white 0,75 l / 69 zł
South Eastern

Babington Brook Shiraz red 0,75 l / 69 zł
South Eastern

NOWA ZELANDIA / NEW ZELAND

Marlborough

Mount Franklin white 0,75 l / 119 zł
Sauvignon blanc

MENU DZIECIĘCE / CHILDREN’S MENU

Rosół

Chicken soup

6 zł

 

Pomidorowa

Tomato soup

8 zł

 

Makaron w sosie bolońskim

Pasta Bolognese

12 zł

 

Pierożki z serem

Cheese dumplings

12 zł

 

Chrupiąca pierś z kurczaka z frytkami

Crispy chicken breast with fries

16 zł 

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczeniowym z frytkami

Pork tenderolin with gravy and fries

18 zł

 

Naleśniki

Pancakes

10 zł

 

Banany w cieście

Banana fritters

10 zł

NASZE OSIĄGNIĘCIA

KOLEJNY RAZ NA PODIUM KPP

image
W kolejnej edycji KPP 2017 nasz Szef Kuchni ponownie stanął na podium. Paweł wraz z pomocnikiem Maciejem Pisarkiem wywalczył w tym roku II miejsce.
GRATULUJEMY!

NASZA RESTAURACJA W GRONIE NAJLEPSZYCH W POLSCE

image
Prestiżowe wyróżnienie dla Restauracji Smolarnia w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2016.

PAWEŁ ZDOBYWA KULINARNY PUCHAR POLSKI

image
28 września 2016 nasz Szef Kuchni Paweł Salamon, z pomocą Kucharza Pomocniczego Macieja Pisarka, sięgnął po kolejne zwycięstwo – Kulinarny Puchar Polski 2016.

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2016

image
10 czerwca 2016 Szef Kuchni Restauracji Smolarnia Paweł Salamon zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 w konkursie im. Rafała Jelewskiego oraz nominację do wrześniowej walki o Kulinarny Puchar Polski.

OFERTA DLA KLIENTÓW BIZNESOWYCH

OBIADY I KOLACJE
À LA CARTE

image
Menu opiera się na świeżych, regionalnych produktach i podporządkowane jest kalendarzowi pór roku. Znajdują się w nim potrawy kuchni staropolskiej, śródziemnomorskiej, fusion, jak i regionalne dania wielkopolskie. Wśród potraw sezonowych można znaleźć ryby z okolicznych jezior oraz dania z dziczyzny. Do posiłków serwowane są wina i alkohole z różnych regionów świata, w tym z zaprzyjaźnionych winnic i okolicznych browarów.

MENU
DEGUSTACYJNE

image
Specjalna propozycja Szefa Kuchni, oferowana na indywidualne zamówienie.
WIECZORY DEGUSTACYJNE
Spotkania organizowane raz w miesiącu dla miłośników kuchni i wina, w ramach programu „Podróży Kulinarnych”. Podczas kilkugodzinnej kolacji Goście mogą rozwijać pasje kulinarne w towarzystwie Szefa Kuchni oraz sommeliera. Degustują w tym czasie wiele małych dań, których kompozycję, smak i zapach dopełniają odpowiednio dobrane wina.

OD BANKIETÓW
PO BIESIADY

image
O menu, programie i sposobie organizacji uroczystości decyduje ich charakter. Organizujemy przyjęcia stojące, takie jak: aperitif, koktajl lub garden party, oraz zasiadane: lunch, brunch, obiad biznesowy i najbardziej uroczysty z nich  ̶ bankiet. Podczas bankietów dania główne podawane są w restauracji hotelowej, a desery i kawa ̶ w restauracji lunchowej, lobby barze lub na tarasie. Odmienny charakter mają imprezy plenerowe w stylu garden party, organizowane na dziedzińcu i w chacie biesiadnej.

AKADEMIA
GOTOWANIA

image
Podążając za najnowszymi trendami, Szef Kuchni, Paweł Salamon, proponuje profesjonalną formułę warsztatów kulinarnych dla biznesu, również w ramach integracji. Dzięki takim spotkaniom możliwa jest wymiana doświadczeń oraz podzielenie się z uczestnikami pasją
i umiejętnościami.

OFERTA DLA KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH

IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE

image

Okolica Hotelu Smolarnia sprzyja organizacji uroczystości rodzinnych, urodzin, a także romantycznych weekendów oraz wieczorów panieńskich
i kawalerskich. Na specjalne okazje Szef Kuchni, Paweł Salamon, proponuje menu dostosowane do charakteru wydarzenia oraz indywidualnych preferencji Gości.

WESELA

image

Posiadamy bogate doświadczenie
w kreowaniu uroczystości na miarę najwyższych wymagań, specjalizując się
w organizacji wesel. Profesjonalny zespół wraz z Szefem Kuchni proponują menu, odpowiadające najbardziej wymagającym podniebieniom, zawierające szereg przystawek, ciepłych dań oraz deserów.

KOMUNIE

image

Organizujemy przyjęcia komunijne, podczas których zapewniamy odpowiednią aranżację sal, kompleksową obsługę oraz menu dostosowane do indywidualnych potrzeb.

WARSZTATY KULINARNE

image

Restauracja Hotelu Smolarnia to rodzinne miejsce, w którym łączą się: tradycja kulinarna, charakter regionu, nowatorskie myślenie o kuchni oraz chęć dzielenia się wiedzą i doświadczeniem z innymi. Gotowanie to również zabawa oraz świetny sposób na wspólne spędzanie czasu. Odzwierciedleniem takiego stylu myślenia są różnorodne warsztaty kulinarne, skierowane do rodzin z dziećmi.